Speciale school, speciale inrichting van de gymzaal

Kinderen die regelmatig sporten zijn vrolijker en gezonder. Dat geldt uiteraard ook voor kwetsbare jongeren, zoals de leerlingen van De Bloeiwijzer, een school voor speciaal basisonderwijs in Amstelveen. Maar uit onderzoek blijkt dat juist leerlingen van scholen voor speciaal onderwijs vaak (ruim) onder de landelijke norm voor motorische ontwikkeling scoren. Dat zorgt er mede voor dat een groot deel van deze kinderen met overgewicht kampt.

Hoe kun je ook deze doelgroep uitdagen om toch tot voldoende beweging te komen? Over die vraag hebben wij ons in het adviestraject bij De Bloeiwijzer gebogen. In opdracht van Gemeente Amstelveen en in samenwerking met vakleerkracht Paul Weijer heeft Scherp Advies een plan gemaakt waarin deze speciale school voor speciaal onderwijs ook een speciale inrichting van hun gymzaal heeft gekregen.

Kleinere groepen, flexibeler onderwijs

Omdat groepen in het speciaal onderwijs vaak kleiner zijn dan gebruikelijk en omdat we de ruimte graag zo flexibel mogelijk wilden gebruiken, hebben we gekozen om een bredere zaal te maken. Deze zaal is 18 meter lang en 14 meter breed, t.o.v. de gebruikelijke 21x12m. De oppervlakte bleef zo gelijk (wat een vereiste was), maar door deze afmetingen ontstaan meer en praktischere organisatiemogelijkheden. Omdat je de zaal namelijk gemakkelijk in vier, in drie en in twee delen kunt indelen, kun je makkelijker verschillende beweegactiviteiten op verschillende plekken organiseren.

Deze indeling maakt het bovendien beter mogelijk om aan twee (kleinere) groepen tegelijkertijd les te kunnen geven, wat in het speciaal onderwijs vaak voorkomt. De toestellen zijn dusdanig gesitueerd ten opzichte van elkaar, dat ze afzonderlijk van elkaar in groepjes te gebruiken zijn, maar ook tegelijkertijd in een grote rondgaande bewegingsbaan.

Passende innovaties

Daarnaast was er de wens om op vernieuwende wijze invulling te geven aan de lessen. Hiervoor hebben we twee innovatieve producten aan de inrichting toegevoegd: LED-belijning en interactieve projectie. De interactieve projectie biedt veel mogelijkheden om motorische leerlijnen aan te bieden op een aansprekende manier. Door de enorme projecties, een meeslepend lichtspektakel, krachtig geluid en aansprekende games worden kinderen snel gemotiveerd om te bewegen.

De LED-belijning is aangebracht in een raster, waarbij ieder lijnstuk afzonderlijk van een ander lijnstuk aan- en uitgezet kan worden. Daardoor kan dit type belijning een grote, ondersteunende rol spelen bij het aanbieden van zelfstandige activiteiten. Daarnaast heeft deze vloer een zeer rustige uitstraling. Dit is een mooie bijkomstigheid voor leerlingen die snel geprikkeld worden door een wirwar aan lijnen.

Makkelijker en leuker

De nieuwe gymzaal in Amstelveen is inmiddels helemaal klaar en de eerste lessen zijn erin gegeven. De wethouder van Onderwijs & Jeugd is alvast enthousiast: “Deze nieuwe gymzaal gaat de kwetsbare groep leerlingen echt helpen, want het sporten wordt makkelijker en leuker.”

Foto’s

Zie hieronder enkele foto’s van de nieuwe accommodatie in Amstelveen. Alle foto’s zijn gemaakt door Frank Greiner.

Ook advies op maat?

Gaat uw organisatie ook een nieuwe sportaccommodatie bouwen of een oude renoveren? Wij helpen u graag met advies op maat. Scherp Advies heeft jarenlange ervaring in de branche en is gespecialiseerd in de wensen, eisen, regels, normen en gebruiken betreffende de sporttechnische inrichting. Onze adviezen zijn altijd gebaseerd op de nieuwste inzichten en actuele normen voor inrichting van sportaccommodaties en sluiten aan bij de wensen voor en ideeën over moderne sportbeoefening en bewegingsonderwijs. Scherp werkt objectief en leveranciersonafhankelijk.

Neem contact op via info@scherp-advies.nl of bel 06 41 28 62 43.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *